Vlieg naar Johannesburg

Johannesburg, de stad van arm en rijk, van goudkoorts en van de Apartheid. Ontdek deze stad en daal af in een goudmijn en ervaar wat de pioniers in de 19e eeuw hebben gevoeld! Ga op zoek naar de erfenis van Nelson Mandela en ontdek wat hij voor de stad heeft betekend. Of ga shoppen in de westerse winkelcentra en geniet van de Zuid-Afrikaanse zon.
Algemene informatie
Vluchten naar Johannesburg brengen u in de grootste stad van Zuid-Afrika, met 3,2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 1.644 km². Johannesburg is het centrum van de Zuid-Afrikaanse economie. Aan het einde van de 19e eeuw werd er goud ontdekt in de regio van Johannesburg en dit bracht een grote stroom mensen op gang. Nu staat de stad meer bekend om het zakenleven, alhoewel er nog steeds goud wordt gevonden. Daarnaast is de tegenstelling tussen arm en rijk erg zichtbaar in de stad. Veel gebieden zijn berucht om de criminaliteit, maar in bepaalde stadsdelen en aan de kust kunt u echt een fantastische vakantie beleven in deze miljoenenstad.
Bezienswaardigheden
In Johannesburg vindt u verschillende historische bezienswaardigheden, bijvoorbeeld het Voortrekkersmonument dat herinnert aan de Grote Trek van de boeren in de 19e eeuw. Een trekpleister is de zwarte wijk Soweto. Dit township is er een vol tegenstellingen en geeft u een goede kijk in de cultuur van de stad. U zult er ook het huis van Nelson Mandela aantreffen, dat nu een museum is. Schuif aan bij een van de bars en geniet van een Afrikaanse maaltijd. Ook een aanrader om te doen is het bezoeken van een goudmijn. Zo krijgt u een goede indruk van de grootte van de mijnen. De Kromdraaigoudmijn ligt in de Witwatersrand, de bergketen waar 40% van het goud ter wereld vandaan komt, en bereikt u binnen 20 minuten vanuit het centrum.
Te doen
Wat u echt moet doen als u Johannesburg bezoekt, is een bezoek brengen aan het Apartheidsmuseum. Het is ontzettend indrukwekkend om de geschiedenis te doorlopen en te beseffen hoe de zwarte bevolking heeft geleefd in Zuid-Afrika. Een bezichtiging van het MuseuMAfricA is erg leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Rondreizen in Johannesburg gaat het beste per eigen auto met gps; reizen met het openbaar vervoer of taxi's is erg onveilig. Maak een uitstapje naar Sterkfonteingrotten waar allerlei fossielen te zien zijn, of bezoek Gold Reef City, een pretpark vol attracties in de stijl van de pionierstijd in de 19e eeuw. Hier leert u alles over de goudmijnen en daalt u af in een mijn tot wel 226 meter. Mocht u niet zo verkikkerd zijn op dierentuinen, de Johannesburg Zoo is toch wel echt een aanrader. Het is een van de mooiste dierentuinen ter wereld.
Eten en drinken
In Johannesburg zijn er talloze mogelijkheden om u tegoed te doen aan een heerlijke maaltijd. Zowel lokale restaurants als de internationale keuken zijn in het centrum te vinden. Een wijd aanbod van restaurants vindt u in de 'restaurant streets'. Bijvoorbeeld 7th Street in Melville met tientallen restaurants en cafés, of Gleneagles Road in Greenside. In deze straat treft u relatief weinig toeristen. Voor sushi en Italiaans eten kunt u het beste naar Grant Avenue in Norwood. Als u een dagje gewinkeld heeft in Johannesburg, kunt u ook uw trek stillen een van de restaurants in de winkelcentra die Zuid-Afrikaans eten serveren.
Shoppen en uitgaan
Ondanks dat de stad als onveilig wordt bestempeld, is shoppen in Johannesburg net zo veilig als ergens anders ter wereld. De winkelcentra doen heel westers aan en verkopen alles. Neem een kijkje bij Sandton City, Oriental Plaza en 44 Stanley. Behalve kleding, juwelen, boeken e.d. wordt er heel veel ambachtswerk aangeboden, met name accessoires van gekleurde kralen. Deze kunstwerkjes worden verkocht aan de straat. Ook op de vlooienmarkt in Rosebank op zondag vindt u dit prachtige handwerk. Houd wat ruimte over in uw bagage voor een knuffelgiraffe, hét souvenir van deze regio. In de stad zijn er verschillende clubs waar u 's avonds kunt stappen. Bijvoorbeeld The Manhattan Club met maar liefst acht bars. Hier drinkt u lekkere cocktails in een stijlvolle omgeving. In The Radium Beer Hall wordt al sinds 1929 bier getapt en in het weekend luistert u er naar livemuziek. Voor de echte dansfanaten is de Roxy Rhythm Bar een fantastische plek. Hier treden rock bands op, zijn er dansevenementen en zelfs stand-up comedians geven soms een act. Verzeker u wel van veilig (eigen) vervoer van en naar de clubs, aangezien de veiligheid sterk afneemt als de avond valt. Het is aan te raden om in het donker niet meer over straat te gaan.
Klimaat
Het klimaat van Johannesburg is een subtropisch hooglandklimaat dat droog en zonnig is. De gemiddelde zomertemperatuur is ongeveer 28 graden en de wintertemperatuur ligt rond de 18 graden. De temperaturen worden beïnvloed door de hoge ligging van de stad. In de zomer (van oktober tot april) vallen er veel zware onweersbuien. De winter, juni en juli, is de zonnigste tijd van het jaar. De beste tijd om Johannesburg te bezoeken is dan ook in april en mei, of in september en oktober. Het aantal regenbuien is dan gering en de temperaturen liggen rond de 20 graden.
Over de luchthaven
Een vlucht naar Johannesburg brengt u op de grootste luchthaven van Zuid-Afrika, OR Tambo International Airport (airportcode JNB). Vanaf Schiphol kunt u een vlucht boeken bij onder meer Emirates en British Airways. Deze vluchten maken wel een tussenstop. Wilt u rechtstreeks vliegen, dan kunt u het beste bij KLM boeken.
Vliegtickets naar Johannesburg
Vanaf Brussel
€ 409
Vanaf Brussel
€ 451
Vanaf Brussel
€ 463
Vanaf Brussel
€ 466
Vanaf Amsterdam Schiphol
€ 467
Vanaf Brussel
€ 470
Vanaf Dusseldorf
€ 472
Vanaf Dusseldorf
€ 484
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Andere steden Zuid-Afrika
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Bekend van...
NRC Consumentenbond RTL