Vlieg naar Lissabon

Lissabon heeft u van alles te bieden: indrukwekkende architectuur, een historisch stadscentrum met nauwe, steile steegjes, en u kunt heerlijk en betaalbaar uit eten. En niet te vergeten: de temperatuur in Lissabon is altijd aangenaam, zelfs in december geniet u nog van de zon! Een reis naar Lissabon is dus een prima keuze voor een zonnig stedentripje vol interessante bezienswaardigheden. Voor de voordeligste tickets kunt u terecht op Chaser.nl.
Algemene informatie
Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de hoofdstad van Portugal en een van de oudste steden van Europa. Lissabon strekt zich uit langs de noordelijke oever van de rivier de Taag, waar deze uitmondt in de Atlantische Oceaan. De stad heeft meer dan een half miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 84,6 km². Per jaar bezoeken miljoenen toeristen de stad.
Bezienswaardigheden
Het centrum van Lissabon is Baixa Pombalina, met als hart het plein Rossio. De oudste wijk van Lissabon is Alfama. De kleine pleintjes, steile straatjes en nauwe steegjes doen oude tijden herleven. Hier wordt in de fadohuizen het Portugese levenslied veelvuldig bezongen. Stap het Castelo São Jorge in, om te ontdekken in welk kasteel de oude koninklijke families woonden. Een ander historisch hoogtepunt is de kathedraal Sé. U stapt het moderne Lissabon in op het Oriente en Expoterrein, met parken, expohallen, winkelcentra en een kabelbaan vanwaar u goed zicht heeft op de Vasco da Gamabrug. Het grote plein Praça do Comércio ligt aan de rivier de Taag en is prachtig versierd met mozaïeken. Ga na aankomst langs een van de Lisboa Ask Me kiosken. Hier ontvangt u uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden en krijgt u plattegronden en brochures mee.
Musea
Lissabon bezit allerlei musea die u volledig op de hoogte brengen van de geschiedenis en cultuur van de Portugese hoofdstad. Een voorbeeld is het nationale museum van de azulejo, een (meestal blauw) gekleurde en bewerkte tegel. De kunstvorm van de azulejo stamt uit de islamitische cultuur die Portugal overheerste. Meer cultuur treft u aan in Museu do Fado, waar u alles leert over de fado en de legendarische fadozangeres Amália Rodrigues. Het belangrijkste kunstmuseum van Portugal is Museu Nacional de Arte Antiga. Hier ziet u onder meer werk van Jeroen Bosch en Albrecht Dürer. In Museu Calouste Gulbenkian bezichtigt u andere schilderijen van Hollandse origine, maar ook kunst uit andere delen van de wereld.
Te doen
Typerend voor Lissabon is de oude tramlijn 28, waarmee u een geweldige tour door de stad maakt. U stapt op bij Rua Conceição en rijdt zo de andere delen van de stad binnen. Er zijn bovendien een paar parken waar u de drukte van de stad ontvlucht. In Parque Floresetal de Monsanto en Parque Eduardo VII zult u genieten in de verkoelende schaduw van de bomen. Breng ook een bezoek aan de wijk Belém, waar het koninklijk paleis is gevestigd en de president van Portugal woont. Het populairst onder toeristen is de Torre de Belém. Deze toren is oorspronkelijk een vuurtoren en verdegigingstoren voor het Mosteiro dos Jeronimos, een indrukwekkend gebouwencomplex dat door veel toeristen wordt bezocht.
Eten en drinken
Even bijkomen van het gewandel en geklim door de stad kan in Bairro alto en Chiado, waar de cafés u voldoende gelegenheid geven om met een drankje even tot rust te komen. Veel toeristen lessen graag hun dorst in café A Brasileira. Een aanrader voor de avonduren is om te eten in een van de fadorestaurants. Hier krijgt u een demonstratie van de prachtige, melancholische Portugese volksmuziek. De meeste restaurants in Portugal zijn klein, goedkoop en worden gerund door families. Een aanrader is het dagmenu, dat goedkoper is en vaak de meest verse ingrediënten bevat.
Shoppen en uitgaan
Op zoek naar leuke souvenirs of originele kleding? In Lissabon bent u aan het juiste adres. In de wijken Bairro Alto en Baixa zijn allerlei winkeltjes te vinden. Hier vindt u ook bekende merken zoals Zara en H&M. Chique zaken zijn gevestigd in de wijk Chiado en op de Avenida da Liberdade. Op dinsdag en zaterdag is de dievenmarkt geopend rond het Pantheon, zeker leuk om een kijkje te nemen. Voor de feestbeesten is de wijk Bairro Alto the place to be. Deze wijk ligt 30 m hoger dan dan de rest van de stad en is bereikbaar per lift: de Elevador de Santa Justa die een attractie op zich is.
Klimaat
Het klimaat van Lissabon valt onder het subtropisch-mediterraan klimaat, een van de mildste van Europa. De temperaturen worden sterk beïnvloed door de Golfstroom en zijn erg hoog, zowel in de zomer als in de winter. Het zomerseizoen loopt van mei tot en met oktober, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. De beste periode om naar Lissabon af te reizen is in maart, april of in november, als de temperaturen net boven de 20 graden liggen. De verkoelende wind vanaf de Atlantische Oceaan is erg prettig wanneer u de stad aan het bekijken bent.
Over de luchthaven
Op slechts 6 km afstand van het stadscentrum bevindt zich de grootste luchthaven van Portugal: Aeroporto da Portela (airportcode LIS). Er zijn verschillende manieren waarop u kunt reizen tussen het centrum en de luchthaven. De Aerobus (lijn 91) rijdt elke 20 minuten en ook de Aeroshuttle (lijn 96) rijdt via enkele haltes naar het centrum. Openbare buslijnen rijden eveneens, al is het doorgaans niet toegestaan om je koffers mee te nemen. Voordelige vliegtickets vanaf Schiphol worden voornamelijk aangeboden door Easyjet en Transavia.
Vliegtickets naar Lissabon
Vanaf Brussel
€ 32
Vanaf Brussel
€ 44
Vanaf Eindhoven
€ 45
Vanaf Brussel
€ 51
Vanaf Brussel
€ 57
Vanaf Keulen
€ 58
Vanaf Amsterdam Schiphol
€ 59
Vanaf Amsterdam Schiphol
€ 64
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Andere steden Portugal
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Bekend van...
NRC Consumentenbond RTL