Vlieg naar Istanbul

Een smeltkroes van culturen, een rijkdom aan religieuze bouwwerken; u aanschouwt het als u naar Istanbul afreist. U zult ogen tekortkomen om al de schatten van deze stad te ontdekken. Kastelen en verdedigingstorens brengen u terug naar de geschiedenis, de bazaars en westerse winkels weerspiegelen het moderne Istanbul. U maakt een stedentrip die alle verwachtingen te boven gaat!
Algemene informatie
Istanbul is de grootste stad van Turkije. De stad is het economische, culturele en historische hart van het land. Gelegen in het noordwesten van Turkije, aan weerszijden van de Bosporus, heeft Istanbul een belangrijke handelspositie. De rivier verdeelt de stad over twee continenten: Europa en Azië. Dit zorgt voor veel culturele variatie binnen de stad. Er leven maar liefst 13,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 5.343 km².
Bezienswaardigheden
De mengeling van culturen in Istanbul biedt een diversiteit aan architectuur. Zo zijn er tientallen kerken, synagogen en honderden moskeeën te bezichtigen. Een hoogtepunt is de Hagia Sophia of Aya Sophia, een voormalige kathedraal en moskee met prachtige mozaïeken en koepels. Kies een route langs de vele paleizen, kastelen, torens en stadspoorten. De Galatatoren biedt een mooi uitzicht over de stad. U gaat terug de geschiedenis in tijdens een bezoek aan het kasteel van Roemelië. Aanschouw de stadsmuren van Constantinopel die voor een groot deel nog intact zijn. Degenen die veel energie hebben, kunnen 7 km langs en op deze muren wandelen. U zult werkelijk versteld staan van het aantal bezienswaardigheden dat Istanbul rijk is. Als u de toeristenmassa's wilt ontvluchten, wijk dan uit naar een van de oude dorpskernen. Hier treft u ook heel veel bijzondere, 18e- en 19e-eeuwse architectuur.
Musea
Uw sightseeing kunt u variëren met een bezoek aan een van de vele musea. Kunstliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in het museum voor Turkse en Islamitische Kunst, Istanbul Modern, het Mozaïekmuseum of het museum voor Oriëntalistische kunst. Wilt u zich liever verdiepen in de rijke geschiedenis van Istanbul? Dan zijn het Joodse museum van Turkije, het archeologisch museum en het Atatürkmuseum een aanrader. Maar in Istanbul zijn nog diverse andersoortige musea te vinden, zoals het luchtvaart- leger of scheepvaartmuseum. Of neem uw kinderen mee naar Miniaturk, het grootste miniatuurpark ter wereld, of het Istanbul Speelgoedmuseum.
Te doen
Kies voor een boottocht over de Bosporus. U ziet op deze manier heel veel mooie kanten van Istanbul zonder dat het u veel inspanning kost. Bent u helemaal uitgeteld na het bekijken van al die bezienswaardigheden? Een bezoek aan een hamam, een Turks badhuis, zal u het ontspannen vakantiegevoel weer teruggeven. Onderga een scrub- of massagebehandeling en laat de warmte van de sauna u even helemaal bedwelmen. Historische hamams vindt u in de wijk Sultanahmet. Eigenlijk hoort het roken van de waterpijp ook bij een bezoek aan Istanbul. Er zijn diverse plaatsen waar u de 'Hooka' kunt roken. De meeste gelegenheden vindt u in Yeniçeriler Caddesi, dichtbij de Grote Bazaar.
Eten en drinken
U bent ongetwijfeld fan van de Turkse keuken als u in Istanbul geweest bent. Snacks als döner kebab hebben hun verovering in Nederland al gemaakt. Maar Istanbul laten u de authentieke döner proeven, die nog veel lekkerder is. Aan te raden zijn ook de verschillende visgerechten, zoals Hamsi: brood met gebakken vis en rauwe ui. De Turken zijn erg goed in het maken van verrukkelijke zoetigheden, zoals Turks fruit, Lokum genaamd. Koop dit vers (en niet voorverpakt). De nationale drank in Turkije is de sterke Turkse thee waarin suiker gebruikelijk is. Terwijl u door de stad slentert, kunt u zich bovendien tegoed doen aan allerlei heerlijke Turkse tussendoortjes, zoals geroosterde hazelnoten, gebakken maïskolven en verse fruitsappen.
Shoppen en uitgaan
U kunt gerust een extra dag uittrekken om lekker te shoppen. De Grote Bazaar is de grootste en oudste overdekte markt ter wereld. Hier moet u zeker even de Oriëntaalse sfeer opsnuiven. De prijzen zijn er wel aanzienlijk hoger dan in de kleinere bazaars. Behalve markten zijn er talloze grote winkelcentra die westerse kleding verkopen. De toeristen die 's nachts graag een dansje wagen of gezellig wat willen drinken, kunnen prima terecht in de traditionele uitgaansbuurt Beyoğlu. De cafés en dansclubs vindt u niet alleen aan de straat, maar ook in de kelders. Uitgaan op een hoger niveau kan in een van de discotheken in de flats, met dakterrassen met uitzicht over de stad. Als u de omgeving rond de Galatatoren afloopt, zult u ongetwijfeld een gezellig café tegenkomen waar u de avond kunt doorbrengen.
Klimaat
Istanbul kent een overwegend mediterraan klimaat, hoewel het variaties heeft in verschillende stadsdelen. Zo neigt het klimaat in het noorden naar een oceanisch klimaat, door de invloed van de Zwarte Zee en de vele begroeiing. Het hele jaar door valt er regelmatig regen en er is een hoge luchtvochtigheid. Het klimaat in het zuiden van Istanbul is warmer en minder vochtig. Gemiddelde zomertemperaturen liggen rond de 28 graden, extreme hitte komt zelden voor. De beste periode om naar Istanbul af te reizen loopt van juni tot en met september. Let wel dat het in de maanden juli en augustus erg heet kan worden.
Over de luchthaven
Istanbul bezit twee luchthavens: Istanbul Atatürk Airport (airportcode IST) en Sabiha Gökçen Airport (airportcode SAW). Meestal landt u op Atatürk Airport, 20 km van het stadscentrum af. Tussen het vliegveld en het centrum rijdt elk half uur een shuttlebus die er 40 minuten over doet. Kiest u voor de metro, aangegeven als 'light rail', dan stapt u uit op station Aksaray in het centrum. Sommige maatschappijen vliegen naar Sabiha Gökçen Airport. Deze luchthaven en het centrum van Istanbul zijn ook verbonden door een shuttlebus, maar er rijdt eveneens een goedkopere openbare bus. Let op dat de reis een behoorlijke tijd in beslag neemt, aangezien de luchthaven op 55 km afstand ligt van Istanbul.
Vliegtickets naar Istanbul
Vanaf Brussel
€ 81
Vanaf Dusseldorf
€ 83
Vanaf Dusseldorf
€ 85
Vanaf Keulen
€ 100
Vanaf Brussel
€ 109
Vanaf Amsterdam Schiphol
€ 111
Vanaf Amsterdam Schiphol
€ 112
Vanaf Keulen
€ 116
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Andere steden Turkije
Laagste retourprijzen van de afgelopen 24 uur
Bekend van...
NRC Consumentenbond RTL